Źródło: Związek Podhalan
Zdjęcia: Arch. Związku Podhalan
Związek Podhalan za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” zrealizował projekt, dzięki któremu będzie promował lokalne produkty kulinarne.
Przedmiotem projektu pn. „Kuchnia polowa oraz namioty dla Związku Podhalan” jest kultywowanie kuchni regionalnej poprzez zakup kuchni polowej oraz namiotów. Zakup ma przełożyć się na zwiększenie aktywności społeczności lokalnej w ochronie dziedzictwa kulturowego oraz promocja regionu, poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań. Projekt realizuje przedsięwzięcia LSR w zakresie promocji i organizacji wydarzeń kulturalnych promujących region.
W ramach realizacji operacji zakupiono w pełni wyposażoną kuchnię polową w skład której wchodzi: warnik do wody, bemar nastawny, pojemniki termoizolacyjne, pokrywki, termos stołowy, kociołek do zupy, stół cateringowy, pojemniki na sztućce, taca, chochle, widelec, łopatka, garnki, deski do krojenia, witryna ekspozycyjna, podgrzewacz, grzałka, naleśnikarnia, pojemnik barmański. Zakupiony sprzęt i narzędzia służyły będą do przygotowania i promowania produktów kulinarnych, poprzez kultywowanie miejscowych tradycji kulinarnych podczas imprez i spotkań. Zakupiono również komplet namiotów przeznaczonych do ochrony kuchni polowej oraz do ochrony miejsca do degustacji potraw.
Zakupiony sprzęt służył będzie do prezentacji na różnego rodzaju imprezach tradycyjnych potraw wiejskich, przygotowywanych przez członków Związku Podhalan, oraz indywidualne gospodynie prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, co przyczyni się m.in. do aktywizacji społeczności lokalnej. Wartość całkowita projektu wyniosła 22 372,00 złotych, kwota dofinansowania to 17 897,60 złotych.
reklama
reklama