2015.10.25 10:15 / news / czytano 3348 / opinie 0
Najmłodsi uczniowie Szkoły Podstawowej im. A. Mickiewicza w Krościenku nad Dunajcem uczestniczyli w warsztatach w ramach "Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, który przygotowała młodzież i nauczyciele Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek.
Celem warsztatów odbywających się w krościeńskiej szkole było pokazanie znaczenia chleba w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa na naturalnym zakwasie oraz upowszechnianie wiedzy na temat produkcji i wypieku chleba. O tym jak ważne jest racjonalne żywienie, jakie rozróżniamy rodzaje mąki a nawet jak wyglądały dawne narzędzia do wypieku chleba mogły dowiedzieć się najmniejsze dzieci z krościeńskiej podstawówki.
Nie brakowało dobrego humoru, pomysłów a później zadowolenia podczas degustowania bułeczek, które sami upiekli mali piekarze.
"Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” to bogata oferta edukacyjno-warsztatowa przygotowana dla dzieci i młodzieży okolicznych szkół. Podczas minionego tygodnia na terenie placówki odbyło się spotkanie z Janek Kubikiem, który przez 43 lata pracował jako piekarz w piekarni w Krościenku. Zdobyte przez lata pracy doświadczenie pozwoliło mu na bardzo dokładne przedstawieniu uczniom szczegółów tradycyjnego wypieku chleba, a także uzmysłowienie im jak trudna jest praca piekarza, często niezależna nawet od dnia tygodnia. Ponadto uczniowie wzięli udział w tematycznych wycieczkach, pokazach multimedialnych, zaprosili też nieco młodszych kolegów do skorzystania z zajęć warsztatowych. Gośćmi oprócz dzieci z Krościenka była grupa uczniów z Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego z Kamienicy oraz z Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II z Ochotnicy Dolnej.
Jak zapowiadają organizatorzy, niebawem kolejne spotkanie. Wtedy szkoła wypełni się zapachem wypiekanej pizzy.
Autor: Oprac. red.
Źródło: Szkoła
Zdjęcia: Magdalena Wojtarowicz