Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole w Zespole Placówek Oświatowych w Niedzicy

Fot. Arch. szkoły 2014.10.31 13:58 / news / czytano 6478 / opinie 0

Szkoła w Niedzicy odpowiedziała na zaproszenie pani Walentyny Rakiel- Czarneckiej, organizatorki kampanii pt. "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole'', który trwał od 16 do 23 października bieżącego roku.

W ramach "Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia" dzieci z oddziału przedszkolnego i ze Szkoły Podstawowej a także młodzież z Zasadniczej Szkoły Zawodowej degustowali chleby z ziarnami, które zostały wyprodukowane przez uczniów kl. III ZSZ kształcących się w zawodzie kucharz pod opieką p. Janiny Schlegel. Wychowawcy klas na godzinach z wychowawcą w różny sposób realizowali tematykę kampanii. Uczniowie klas I, II i III ZSZ oglądali reportaż i przeprowadzili dyskusję na temat dodatków stosowanych w produkcji chleba na masową skalę. Poznali znaczenie chleba w żywieniu człowieka. Dzieci z oddziału przedszkolnego poznały etapy  powstawania chleba oraz robiły bułeczki z masy solnej. Uczniowie klas Ia i Ib dowiedzieli się kto jest zaangażowany w produkcję pieczywa. Moskale (tradycyjny chleb spiski)  przygotowane przez rodziców mieli okazję próbować uczniowie klasy II.
 
"Skarby ukryte w ziarnie- chleb pokarm niezwykły", to temat z jakim zmierzyli się uczniowie klasy IV. Zapoznali się oni z historią powstania chleba i jego wartości. Uczniowie z klasy V oglądali film z muzeum chleba oraz przygotowali gazetkę z przysłowiami na temat pieczywa. Wybrani uczniowie z klasy VI przygotowali i przedstawili referaty dotyczące powstania pieczywa i jego znaczenia w życiu codziennym.

Samorząd Uczniowski pod opieką pani mgr M. Dunajczan- Dolata przygotował gazetkę ścienną na temat "W zdrowym ciele, zdrowy duch." Uczniowie należący do koła zainteresowań gastronomicznych pod opieką nauczycielek przygotowali gazetkę propagującą zdrowy tryb życia. 

CHLEB Z ZIARNAMI 
Składniki:
5 g drożdży
1 l letniej wody
1,5 łyżki cukru
9 łyżek płatków owsianych
9 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki pestek z dyni
3 łyżki pestek słonecznika
1,5 łyżki soli

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie z dodatkiem cukru. Do tego dodać płatki owsiane i odstawić na 15 minut (aż płatki wypłyną). Dodać siemię, słonecznik i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić. Całość wyłożyć do dwóch, natłuszczonych keksówek. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190°C przez 45 minut.




Autor: Ewelina Płachta- Krupa
Zdjęcia: Arch. szkoły
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch Poxitel
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © MAPI
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij