Zdjęcia: Magdalena Wojtarowicz
Kuchnia włoska i azjatycka - tak rozpoczął się Dzień z Podravką w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.
Uczniowie placówki przystąpili do drugiej edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego, którego celem jest otwarcie na kuchnie świata, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. W programie uczniowie i nauczyciele uczestniczyli w szkoleniu i warsztatach oraz samodzielnie przygotowali dania oparte na produktach Podravki. Siedem zespołów trzyosobowych walczyło o wejście do wielkiego finału projektu, który odbędzie się w Warszawie w dniu 6 marca w Centrum Technik Kulinarnych DORAM. Warsztatom i szkoleniu przewodniczył znany szef kuchni- Łukasz Piliszek, znany szerszej publiczności z licznych wystąpień w programach TVN, prowadzący pokazy kulinarne wprowadzającej na rynek polski produkty firmy Marks & Spencer. Krościeńska szkoła została zarekomendowana przez Grupę Thermaleo realizującą liczne projekty i inwestycje na terenie Szczawnicy.
Laureatkami konkursu zostały: Aneta Bednarczyk, Paulina Ziętasz, Kinga Potaśnik (uczennice klasy pierwszej) z daniem konkursowym- Łosoś w pomidorowej pierzynce oraz Weekendowe szaszłyki.
reklama
reklama