Redyk Karpacki, w którym idzie 300 owiec, wczoraj zawędrował na Spisz

Fot. Magdalena Wojtarowicz 2013.08.08 12:02 / news / czytano 1752 / opinie 0

Przed południem na Polanie Nowiny w Łapszach Wyżnych podczas Mszy świętej, której przewodniczył ks. Jan Żurowski, proboszcz parafii z Leśnicy – Gronia oficjalnie przywitano redyk.

Liturgię swoim występem uświetniła Orkiestra Dęta z Łapsz Wyżnych oraz zespół „Zawaterni” z Leśnicy. Przygrywała też góralska kapela. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele władz samorządowych; Wicemarszałek Województwa Małopolskiego - Wojciech Kozak, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego - Stanisław Sorys oraz Starosta Tatrzański - Andrzej Gąsienica Makowski i Starostwa Nowotarski - Krzysztof Faber. Historię bacówki w Łapszach Wyżnych przedstawił baca Kazimierz Furczoń, który jako pierwszy na Podhalu uzyskał unijne certyfikaty na oscypki. Tradycje pasterskie odziedziczył po dziadku i ojcu, którzy zajmowali się wypasem w Tatrach, Bieszczadach i Jaworkach. Podczas Mszy świętej poświęcona została nowa bacówka a uczestnicy spotkania degustowali potrawy regionalne i oglądali występy zespołów folklorystycznych.

Wicemarszałek Wojciech Kozak mówił: - Musimy sobie gratulować jednego, Kazimierzu i Organizatorzy, że doszło do tego Redyku, przepędzenia, powrotu do historii na tym szlaku. Dziękuję w imieniu Samorządu i swoim własnym. 

Stanisław Sorys podziękował Kazimierzowi Furczoniowi za lata ciężkiej pracy, za promowanie oscypka, jagnięciny, owiec i zdrowej żywności. Mocno akcentował fakt, że od 6. sierpnia br. produkty tradycyjne i regionalne, które zostały wpisane na listę produktów o znaczeniu geograficznym są już dostępne w ponad 40 dużych sieciach handlowych w Polsce. 

- Staramy się promować nie tylko na samym Podhalu, ale oscypki są już znane również poprzez uczestnictwo w największych targach żywności w Europie „Grüne Woche” w Berlinie. - podkreślał Sorys.
 
Ze względu na wysoką temperaturę, stado owiec na polanę dotarło dopiero późnym popołudniem,  odpoczywało w cieniu w odległości około kilometra od Polany Nowiny. Redyk Karpacki rozpoczął się w maju w Rumunii. Został podzielony na dwa etapy: rumuńsko - ukraiński oraz polsko - czeski. W każdym etapie pasterze prowadzą ze sobą 300 owiec. Od 3 do 6 sierpnia redyk znajdował się w Ochotnicy Dolnej. Po opuszczeniu Gminy Łapsze Niżne dotrze do Zakopanego.




Autor: Oprac. red.
Zdjęcia: Magdalena Wojtarowicz
Dodaj do:


Dodaj swoją opinię

Drogi Czytelniku, dodając opinię w Internecie, nie jesteś anonimowy. Przed jej dodaniem zastanów się, czy Twoja opinia nie narazi Cię na odpowiedzialność karną lub cywilną. Przed dodaniem opinii zapoznaj się dokładnie z regulaminem Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl



Maksymalnie 2000 znaków. (możesz jeszcze wpisać: 2000)



reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij