Niebawem Centrum Kultury Sportu i Promocji w Szczawnicy ogłosi program wydarzenia i przedstawimy gwiazdy, które wystąpią podczas tegorocznego Redyku Jesiennego w Szczawnicy.
Owce towarzyszą góralom od stuleci, stanowiąc nieodłączny element ich życia oraz podstawę bogactwa kulturowego regionu Pienin. Ich hodowla zawsze należała tu do głównych form tradycyjnej gospodarki rolniczej. Początki pasterstwa w Pieninach sięgają XV w. i związane są z przybyciem na te tereny ludności wołoskiej. To właśnie Wołochom zawdzięczamy całą kulturę pasterską.
Do dziś na pienińskich halach, łąkach i polanach możemy oglądać piękne stada owiec, a także baców i juhasów. 23-go kwietnia, na świętego Wojciecha patrona pasterzy, zgodnie z tradycją rozpoczyna się wypas owiec na górskich halach, który kończy się 29 września, w świętego Michała. Ich powrót, to wielkie, folklorystyczne wydarzenie, które jest świetną okazją do tego, by zapoznać się z tradycjami pasterskimi.
W Pieninach, a konkretnie w Szczawnicy odbywa się największy, Jesienny Redyk w Polsce, który cieszy się olbrzymią popularnością. To jedno z najbardziej widowiskowych i tradycyjnych świąt obchodzonych w polskich górach.
Pozwala ono turystom cieszyć się pięknymi widokami, ale także poznawać lokalne tradycje i kulturę pasterską. To właśnie w malowniczej Szczawnicy odbywają się niezwykłe obchody powrotu pasterzy ze stadami owiec z górskich, pienińskich hal.
A czy wiecie, że:
-Do czasów I wojny światowej obowiązywał wspólny wypas owiec, a organizacją takiego wypasu zajmowała się cała społeczność
-Kiedyś odbywał się przetarg na bacę, a zostać nim mógł tylko doświadczony człowiek, który musiał znać się na hodowli, weterynarii i na magii pasterskiej i być godnym zaufania wśród społeczności
-Pierwszy Redyk z Tatr odbył się w maju 1948 roku, w którym wzięło udział prawie 8 tysięcy owiec?
-Kobiety mogły wejść na bacówkę dopiero po św. Janie, bowiem kobieta na Bacówce przynosiła nieszczęście
-Po św. Janie owce dają dużo mniej mleka, bo" św. Jon zabiero mleka dzbon”
-Pierwsze po dotarciu na wypas było rozpalenie przez bacę watry– czyli ogniska, które miało się palić przez cały czas wypasu
-Baca znał specjalne zabiegi chroniące stado i zapewniające dobry i udany wypas, a wiedza magiczna przekazywana była z pokolenia na pokolenia
-Tradycyjny wypas ma też ogromne znaczenie dla utrzymania walorów krajobrazowych i przyrodniczych naszych gór – zapobiega zarastaniu polan i hal.