Domowe przetwory (art.sponsorowany)

Fot. 2021.09.24 22:17 / news / czytano 947 / opinie 0

Domowe przetwory wcale nie muszą być trudne i czasochłonne w wykonaniu. Samodzielnie przygotowane przeciery, dżemy oraz konfitury za każdym razem smakują wyjątkowo.

Niezaprzeczalnym plusem jest pełnowartościowy skład. Nie trzeba obawiać się konserwantów, które zwykle znajdują się w gotowych produktach. Atutem jest także możliwość ograniczenia ilości cukru w słodkich specjałach. Nie masz pojęcia, co możesz przygotować na zimę? Sprawdź poniższe propozycje!
 
Dżem ze śliwek
Jesień wielu osobom kojarzy się ze śliwkami. Są to owoce, które dość szybko tracą świeżość, więc warto wykorzystać je na przetwory! Do jego przygotowania wystarcza jedynie trzy składniki - śliwki, cukier, pektyna. Z dwóch kilogramów owoców można przygotować nawet dwa litry dżemu! Będzie on stanowił wyśmienity dodatek do naleśników, owsianek czy też placków. Do wytworzenia pektyny potrzebne są jabłka lub cytrusy. W sklepach spożywczych można znaleźć ten składnik w wersji sproszkowanej.
 
Sałatka
Nie można zapomnieć, że przetwory to również sałatki! W tym przypadku panuje pełna dowolność, a wszystko zależy od tego, jakie składniki należą do ulubionych. Do przygotowania sałatki na zimę może przydać się m.in. cukinia, papryka czerwona, ogórki gruntowe, biała kapusta, marchew, cebula wszystko znajdziesz w Carrefour. Oprócz tego należy zaopatrzyć się w sól, cukier, olej roślinny, ocet. Oczywiście, zawsze można stworzyć własną kompozycję, która będzie w stu procentach dopasowana do indywidualnych preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cukinię zastąpiły pomidory lub inne warzywa.
 
Ogórki z chilli
Miłośnicy ostrych smaków powinni wziąć pod uwagę ogórki z chilli. Takie połączenie nie jest oczywiste w smaku! Wiele osób uważa, że ogórki s pikantne, a jednocześnie słodkawe. Sporo zależy od tego, jakie papryczki zostaną wykorzystane podczas przygotowywania przetworów. Efekt końcowy zależy również od ilości chilli. Należy również posiadać sól oraz czosnek, a także produkty na zalewę. Zastanawiasz się, z czym połączyć ogórki z chilli? Świetnie pasują do kanapek, burgerów, hot dogów, kababów, mięsa z grilla, sałatek, a także wielu innych dań.
 
Kompot z jabłek
Kompot jabłkowy to dla wielu osób klasyka, której nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Jest on niezwykle prosty w wykonaniu, więc każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Doskonale sprawdzą się tutaj słodkawe jabłka z Delikatesy Centrum, ponieważ kompot nie będzie wymagał zbyt dużej ilości cukru. Warto wiedzieć, że można pić go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do jabłek oraz cukru można dołączyć cynamon, jednak nie jest on składnikiem obowiązkowym.
 
Cukinia marynowana
Cukinia po zerwaniu powinna zostać dość szybko spożyta lub przetworzona, gdyż w innym przypadku będzie nadawać się jedynie do wyrzucenia. Idealnie smakuje zamarynowana - istnieje możliwość nadania jej smaku gyrosa lub curry! Wystarczy jedynie kupić lub przygotować odpowiednią przyprawę. Do wykonania omawianego przetworu potrzebna jest cukinia, ocet spirytusowy, czosnek, cukier, sól (kamienna lub zwykła). Trzeba wspomnieć, że specjał nadaje się do jedzenia już po około pięciu dniach od zamknięcia słoika.




Autor: oprac.red.
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwi¹zek Podhalan w Polsce Miejski OÅ›rodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch Poxitel
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © MAPI
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij